Co trzeci serwer jest 'martwy'
22 czerwca 2015, 12:31Najnowsze badania pokazują, że aż 30% serwerów w centrach bazodanowych to maszyny, które tylko pobierają energię, a nie wysyłają żadnych informacji. Odsetek ten nie zmienił się od 2008 roku.
Zidentyfikowano białko hamujące regenerację mięśni po urazie
5 sierpnia 2015, 10:52Zidentyfikowano wytwarzane przez makrofagi białko, które hamuje regenerację mięśni po urazie.
Powiązania mitochondriów z układem odpornościowym
18 września 2015, 11:15Naukowcy odkryli nową funkcję RIPK3, enzymu zaangażowanego w nekroptozę. Okazuje się, że pośredniczy on w przekazywaniu sygnału między mitochondriami i układem odpornościowym.
Naczynia krwionośne sprzed 80 mln lat
3 grudnia 2015, 10:50Naukowcy z Uniwersytetu Stanowego Północnej Karoliny (NC State) potwierdzili, że przypominające naczynia krwionośne struktury, które znaleziono w skamieniałości hadrozaura sprzed 80 mln lat, naprawdę należały do zwierzęcia. Wg nich, to nie biofilm czy zanieczyszczenia.
Lekarstwo w żółtym serze?
29 stycznia 2016, 15:27Naukowcy z College'u Farmacji Uniwersytetu Arizony zauważyli, że u myszy annato, pomarańczowoczerwony barwnik spożywczy, zapobiega powstawaniu komórek nowotworowych i uszkodzeniu skóry pod wpływem promieniowania ultrafioletowego.
Hodowana skóra niemal jak prawdziwa
7 kwietnia 2016, 11:12Japońscy naukowcy przeszczepili myszom wyhodowaną wielowarstwową skórę, która miała najwięcej jak dotąd funkcjonujących elementów tego narządu, w tym mieszki włosowe czy gruczoły łojowe.
Rozwiązano zagadkę chłodnej Antarktyki?
1 czerwca 2016, 11:02Otaczające Antarktykę wody oceaniczne to prawdopodobnie ostatnie ziemskie środowisko, które nie doświadczyło jeszcze globalnego ocieplenia. Badania przeprowadzone przez naukowców z University of Washington i Massachusetts Institute of Technology wyjaśniają, dlaczego wody antarktyczne nie ogrzewają się, przez co znaczna część Antarktyki wydaje się odporna na globalne ocieplenie.
Zamawianie z wyprzedzeniem zmniejsza kaloryczność wybieranych dań
20 lipca 2016, 10:54Amerykańskie badania wykazały, że składając zamówienie bezpośrednio przed jedzeniem, ludzie wybierają bardziej kaloryczne dania. Jeśli zamówienie jest składane godzinę przed posiłkiem lub jeszcze wcześniej, dania są mniej kaloryczne.
Nowo odkryty typ solitonu to 'pasożyt'
8 września 2016, 05:19Nowo odkryty optyczny soliton korzysta z innych solitonów wykorzystując je do transportu i 'pożywiając się' ich energią. Solitony to odosobnione samopodtrzymujące się fale, które podczas podróży utrzymują swój kształt, a nie rozpraszają się jak inne fale
Stymulacja pewnych neuronów wybudza znieczulone myszy
27 października 2016, 12:36Stymulacja specyficznej grupy neuronów dopaminergicznych wywołuje u myszy poddanych znieczuleniu ogólnemu objawy wybudzenia (stawanie na nogi i chodzenie), mimo kontynuacji podawania anestetyku - izofluranu.